Kisokos

  • 1-2 órával indulás előtt kell a jegykezelést megkezdeni
  • Érvényes útlevél (+vízum)
  • Repülőjegy
  • Poggyász: max. 20 kg
  • Kézipoggyász: max. 1 db. 3-5 kg, 21x41x51
  • Fémtárgyak nélkül

Check-in

A check-in, azaz a jegykezelés és a poggyászfelvétel, általában a járat indulása előtt két órával kezdődik. Ajánlott már ekkor, de legkésőbb egy órával az indulás előtt a repülőtérre érkezni, hogy mindenre jusson elég idő. Check-in pultok a Ferihegyi Nemzetközi Repülőtér 1-es Termináljában, illetve a 2A és 2B Terminálok felső – indulási – szintjein találhatók. Minden utasnak ott kell kezeltetni a jegyét, ahonnan a járata indul.

Hasznos tudnivalók repülőút előtt

Jegykezelés

Jegykezeléshez feltétlenül szükséges a repülőjegy, az útlevél, és – amennyiben a fogadó állammal fennálló kapcsolat megköveteli – érvényes vízum.
Javasolt az útlevél – illetve a vízum – érvényességének előzetes ellenőrzése, mivel érvényes útlevél vagy vízum hiányában az utazás megtagadható!Jegykezeléskor több utazással kapcsolatos kérdés dőlhet el, köztük a végleges ülőhely, a kézipoggyászok mennyisége, az esetleges poggyász-túlsúly után fizetendő díj mértéke is.

A repülőjegy osztályának (Economy – turista, Business – üzleti, First Class – első osztályú) megfelelően, bizonyos biztonsági előírásoktól, illetve a még szabad helyektől függően az utas megválaszthatja, hogy hol szeretne ülni. Az utasok jegykezelés után kapják meg a beszállókártyát (boarding card), amelyen a beszállás pontos helye (beszálló kapu száma), ideje és az ülés száma található.

Poggyász

A poggyászok feladása szintén a check-in pultnál történik. Személyenként maximálisan két darab egyenként 32 kg-os poggyász adható fel. A megengedett súly túllépése után díjat kell fizetni, a díj mértékének megállapítása is ekkor történik. Beszállókártyát csak azután adják ki, hogy az utas befizette a díjat adott légitársaság vagy a jegykezelő társaság ügyfélszolgálatán.
A jegykezelők hivatottak eldönteni azt is, hogy melyik poggyász minősülhet kézipoggyásznak, azaz mi vihető fel a repülőgép fedélzetére. Bár a szabályok légitársaságonként változhatnak, a kézipoggyász általánosan elfogadott mérete 115 cm (pl: 23x41x51), súlya: 3-5 kg. Amennyiben a kézipoggyász túl nagy vagy túlsúlyos, föl kell adni a többi feladott poggyásszal.

Útlevél-ellenőrzés

A check-in pult a repülőgép menetrendszerinti indulása előtt általában 25-40 perccel bezár, ez időpont után érkező utasok felvétele a járatra már nem lehetséges. Ezért a jegykezelés után – bár nem kötelező azonnal – érdemes minél előbb a check-in pult mögött kialakított tranzitváróba menni. Ehhez még egy határátkeléskor szokásos útlevél ellenőrzésre kerül sor, majd egy végső biztonsági ellenőrzésre. Fontos, hogy a hivatalos okmány mellett a beszálló kártya is kéznél legyen, mert ezt útlevél-ellenőrzéskor elkérhetik.

Tranzit

A tranzit területére belépő utas már elhagyta az ország területét, átesett a jegykezelésen az útlevél- és biztonsági ellenőrzésen. A tranzit területe kényelmesebb és változatosabb várakozó hely az előtérnél, hiszen itt számos étterem, kávézó és a legkülönbözőbb üzletek várják az utazóközönséget.
Az egyes beszállókapuk előtt bőven találni ülőhelyet is: ajánlatos tehát a várakozási időt a tranzitban tölteni. Telefonálásra, pénzváltásra, vásárlásra itt is bőven van lehetőség. A beszállókapukat a menetrendszerinti indulási idő előtt 25 perccel nyitják meg, ezt a személyzet a hangosbemondóban hirdeti meg. A beszálláshoz a beszállókártya szükséges.

Kézi poggyász

A jegykezelők hivatottak eldönteni, hogy melyik poggyász minősül kézipoggyásznak, vagyis mi vihető fel a repülőgép fedélzetére és mi nem. Bár a szabályok légitársaságonként változhatnak, a kézipoggyász általánosan elfogadott mérete: 115 cm (pl: 23cm x 41cm x 51cm), súlya: 3-5, vagy akár 10 kg is lehet.
Amennyiben a csomagot a jegykezelő túl nagynak, vagy súlyosnak ítéli, azt feladott poggyászként kell továbbítani. Kézipoggyászként csak az a csomag kerülhet a fedélzetre, amelyet jegykezelő előzetesen ellenőrzött.

Folyadékok

A nemzetközi biztonsági szabályoknak megfelelően folyadék csak kis mennyiségben és különleges csomagolásban juthat a repülőgép fedélzetére. Lehetőség szerint a folyadékot (krémet, zselét, olajat, zsírt) a feladandó poggyászba csomagoljanak.
A fedélzeti használatra szánt folyadékot egyenként 100 milliliteres tárolóedényekben lehet szállítani. A kis tégelyeket egy maximum 1 literes űrtartalmú, átlátszó és újrazárható műanyag zacskóban kell elhelyezni. A 100 milliliternél nagyobb mennyiségű folyadékot a biztonsági személyzet elkobozza és megsemmisíti.

Jó tanácsok indulás előtt

Az éles, vagy veszélyes tárgyakat (például a bicska, kés, olló, manikűrkészlet, tű, reszelő, dísztőr, bármilyen szúró-vágó eszköz, dísztárgy, savas akkumulátor, hőfejlesztő eszközök stb.) a feladandó poggyászba kell csomagolni mivel ezek semmilyen körülmények között nem vihetők fel a fedélzetre.
A kézipoggyászba érdemes csomagolni az utazás közben hasznos dolgokat, például könyvet, gyógyszert vagy zsebkendőt. Az úti okmányokat nem szabad a feladott poggyászok közé csomagolni.

Bármit vehet, bármit vihet

A biztonsági vizsgálat, a ruházat és a kézipoggyász átvilágítása után az utasok a tranzit területére érkeznek, ahol szabadon válogathatnak az üzletek, éttermek kínálatából. Az itt vásárolt termékeket – beleértve a folyadékokat is – szabadon felvihetik a repülőgép fedélzetére, mert ezek már átestek a biztonsági ellenőrzésen.

Rekonfirmálás – miért célszerű?

A már megvásárolt jegyeket rekonfirmálni kell, azaz megerősíteni hazaindulás előtt legalább 72 órával. Ennek legegyszerűbb módja: felhívni az adott légitársaság helyi irodáját és telefonon jelezni, hogy utazni fogunk, szükségünk van a helyre a gépen. Ezzel egyidejűleg ajánlott a visszaúti menetrend egyeztetése is, mert lehet, hogy közben az megváltozott. Odaúton a rekonfirmálást irodánkban a jegykiállítással egy időben elvégezzük.

Feladott poggyász

A feladandó poggyászok maximális megengedett súlya általában 20 kg lehet, de egyes légitársaságok szabályai eltérhetnek egymástól. Komoly különbségek lehetnek például a hagyományos és az úgynevezett diszkont légitársaságok előírásai között. A megengedett súly túllépése után kilogrammonként díjat kell fizetni. A túlsúly mértékét a jegykezelő állapítja meg és írja rá a jegyre. Beszállókártyát csak az után adják ki, hogy az utas befizette a díjat az adott légitársaság vagy a jegykezelő társaság ügyfélszolgálatán. Az egyes légitársaságoknál érvényben lévő szabályokról érdeklődjön a légitársaságoknál.
A poggyászfeladás a check-in pultnál történik a jegykezelés után. Minden feladandó poggyászt névcímkével kell ellátni, ezeket a jegykezelőtől lehet kérni. A poggyász biztonságosabb feladása érdekében az utascsarnokban térítés ellenében lehetőség van a csomagok befóliázásra is.

A poggyászokat a jegykezelők látják el felvételkor a szükséges jelzésekkel. A csomagszállító-szalagon le nem engedhető poggyászokat (pl. sportszerek, festmények, hangszerek stb.) a rakodószolgálat alkalmazottai viszik a repülőgéphez. Nagyméretű (azaz kézipoggyásznál nagyobb) hangszert csak úgy lehet a fedélzetre vinni, ha jegyet vásárolnak a tárgynak, mert egy külön ülés szükséges az elhelyezésére. Különleges tárgyak szállítása esetén a jegy vásárlásakor, vagy az indulás előtt négy-öt nappal érdemes felkeresni az adott légitársaságot.

Babakocsira, tolószékekre külön poggyászcímkét ragasztanak a jegykezeléskor, és egészen azokat a repülőgép ajtajáig lehet használni. Onnan a rakodók viszik le a csomagtérbe majd hozzák fel érkezéskor a repülőgép ajtajához. Állatok szállítási lehetőségei igen korlátozottak, a részletekről érdeklődjön az adott légitársaság képviseleténél!

A feladott poggyászok is átesnek biztonsági ellenőrzésen. Amennyiben az átvilágításnál olyan tárgyat fedez fel a biztonsági szolgálat, amely pontosabb ellenőrzést kíván, a csomag tulajdonosát visszakísérik az ellenőrzési ponthoz, és megkérik a csomag kinyitására. Jelenlétében ellenőrzik annak tartalmát.

Elveszett poggyász

Ha egy poggyász nem érkezik meg, nem jelenti azt, hogy végleg elvesztett. Gyakran csak lemaradt a járatról, de mivel a poggyászcímkéről ismert a célállomás, a következő járatok valamelyikével általában megérkezik. A poggyászkeresők munkáját hálózatos számítógépes rendszer segíti. Az elveszett vagy rongáltan, tartalmát tekintve hiányosan megérkező poggyászokért kártérítés jár.
Az elveszett poggyászt rögtön a megérkezéskor, az érkező tranzitban, a poggyászátvételi csarnokban kell jelezni az Elveszett Poggyász (Lost and found) ügyfélszolgálatnál. A bejelentés alapján jegyzőkönyv készül. A késve megérkezett vagy megtalált poggyászokat kérésre az utas által megadott címre szállítják. A poggyász eltűnését az adott légitársaság ügyfélszolgálatánál is be kell jelenteni.

1000-ból 900 poggyász időben és épségben érkezik meg, és a 100 elveszett poggyászból mindösszesen átlagosan 1-2 veszik el végleg.

Jó tanács:

A feladott poggyászba tegyenek egy A4-es lapot a poggyász tulajdonosának nevével és elérhetőségével. Erre azért van szükség, mert előfordulhat, hogy a poggyászt azonosító vonalkódot tartalmazó papír megsérül, vagy elveszik, és ilyenkor segíti az azonosítást a csomagba helyezett információ.

További kérdése van?
Írjon nekünk: rendeles@agoratrans.hu